Porce zdraví v konvičce aneb jak nám čaj prospívá

V čínské mytologii byly čaji připisovány pozitivní zdravotní účinky a jako „zázračný všelék“ ho prezentovali portugalští a holandští obchodníci, kteří čaj v 17. století přivezli do Evropy. I dneska bychom ho ostatně mohli zařadit mezi potraviny s moderní předponou super-. Protože však pojem „superpotravina” není zrovna vědecký (naopak – tohle je čirý marketing), tak se podíváme na to, co o čaji říkají současné výzkumy.

Šálkem čaje denně ke zdraví

Čaj je v prvé řadě bohatým zdrojem kofeinu, theobrominu, teofylinu a katechinů (katechiny jsou zastoupeny především v zelených čajích), a kromě toho obsahuje řadu prospěšných vitamínů a minerálů (draslík, hliník, hořčík, vápník, zinek, železo, fosfor, sodík, fluor, mangan + vitamíny A, B1, B2, B6, P). Doporučenou denní dávku těchto látek vám sice čaj nezaručí, ale do mozaiky zdravého jídelníčku zapadne výborně. A na jaké přínosy se můžete těšit?

Dlouhotrvající povzbuzení

Že má čaj povzbuzující účinky – o tom není pochyb. Kofein, theobromin a theofylin příznivě ovlivňují centrální nervovou soustavu a po požití nápoje se nám zbystřují smysly a začínáme se efektivněji soustředit. Je to podobné jako s kávou, i když ne úplně. Čaje totiž fungují malinko jinak: díky obsahu katechinů jsou jejich účinky oproti kávě méně výrazné, zároveň trvají mnohem déle a jejich nástup je pozvolnější.

Přirozená prevence...

... rakoviny

Empirické výzkumy ukázaly, že v oblastech, ve kterých se pravidelně popíjí zelený čaj, dochází k menší úmrtnosti na rakovinu než na územích, kde tomu tak není. A i následné výzkumy prokázaly, že na tom něco je: katechiny obsažené v zelených čajích totiž dokážou blokovat některé typy karcinogenů a snižovat jejich obsah v krvi (až o 90%). Polyfenoly navíc zvyšují počet bílých krvinek v těle – a to přirozeně vede ke zlepšení imunity.

Pozor ale! Nikdy nepijte den starý nálev. Zjistilo se, že ten může k nádorovým onemocněním naopak přispívat.

… srdečních chorob

Čaj bývá dále spojován s pozitivním vlivem na činnost srdce a oběhovou soustavu. Oolongy podle výzkumů působí preventivně proti kornatění cév, snižují viskozitu krve a zabraňují jejímu srážení v krevním řečišti. Jejich popíjení tedy můžeme považovat za jeden z malých dílků komplexní prevence mrtvic a srdečních infarktů. O zelených čajích se pak také mluví v souvislosti se snižováním vysokého krevního tlaku, neboť obsahují velké množství katechinů blokujících činnost enzymu zodpovědného za zužování cév.

… zubního kazu

A v neposlední řadě vás určitě potěší, že čaj pomáhá předcházet zubnímu kazu. Obsahuje totiž čajové polyfenoly a fluor, tj. látky posilující zubní sklovinu. Nápoj má navíc mírné dezinfekční účinky a dokáže zpomalovat růst bakterií, které jsou za zubní kazy zodpovědné. Na druhou stranu ale víme, že časté popíjení čajíčků (hlavně těch černých) zuby zabarvuje, takže na to pozor.

zdravotni_ucinky2

Kdy se pití čaje nedoporučuje?

Zdá se, že pravidelné pití čaje našemu zdraví rozhodně neuškodí. Zvláště pokud jde o čaj zelený, který se dá považovat za součást zdravého životního stylu. Přesto existují situace, kdy je lepší se nápoji vyhnout:

  • Při problémech se srdečním rytmem, či žaludečními vředy.
  • Během těhotenství a kojení. V prvním případě z toho důvodu, že není jasné, jakým způsobem může popíjení čaje ovlivňovat plod. A ve druhém případě jde o to, že kojené dítě zatím nedokáže z tělíčka pořádně odbourávat kofein.
  • A pokud berete jakékoli léky, rozhodně je čajem nezapíjejte. Mohl by snižovat jejich účinky, navíc nikdy nevíte, jak konkrétní lék s čajem zareaguje.

A – tak jako ke všemu – i k čaji je potřeba přistupovat s mírou. Při nadměrné konzumaci může kofein obsažený v čaji způsobovat třes, nervozitu, roztěkanost nebo úzkosti. V extrémním případě by dokonce mohlo dojít k otravě kofeinem (ale to byste ho museli vypít fakt moc).

Přestože čaj nelze vnímat jako „lék“, za součást zdravého jídelníčku ho považovat můžeme. Zejména pak ten zelený. Ale ani oolongy a černé čaje nejsou bez účinku a bílé čaje jsou navíc bohaté na antioxidanty. Pravidelné pití čaje organismu každopádně prospívá a stejně tak meditativní chvilka, kterou si spolu s šálkem svého oblíbeného nápoje vychutnáte.